Германия слага край на износа на оръжие за Турция. Берлин забрани експорта в отговор на офанзивата на Анкара срещу кюрдската милиция "Сили за защита на народа" в североизточната част на Сирия, съобщава германският седмичник "Билд ам зонтаг", цитиран от ДПА и ТАСС.

"На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия германското федерално правителство няма да издава никакви нови разрешения за доставка на военно оборудване, което Турция би могла да използва в Сирия", заяви пред изданието германският външен министър Хайко Маас.

Той подчерта, че правителството и досега е спазвало строги правила за износа на оръжие за Турция, особено след действията на Анкара в района на Африн.

За миналата година Германия е изнесла за Турция оръжия на стойност 242,8 милиона евро, което се равнява на почти една трета от целия германски оръжеен износ (770,8 милиона евро). През първите четири месеца на тази година Анкара е получила от Берлин оръжия на стойност 184,1 милиона евро.

Вчера и Холандия обяви, че преустановява износа на оръжия за Турция, заявиха от холандското външно министерство, цитирано от АФП.

Решението на холандските власти е във връзка със започналата тази седмица турска офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия.

"Призоваваме останалите държави членки на Европейския съюз да сторят същото", каза холандският вицепремиер Хуго де Йонге на пресконференция в Хага.

Турция започна в сряда офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, които бяха съюзници на Запада в борбата с джихадистите.

Над 100 000 души са напуснали домовете си заради турската офанзива в Сирия

"Силно сме обезпокоени от възможните хуманитарни последици на тази операция", която може да "попречи на борбата с "Ислямска държава" и да повлияе на стабилността в региона", изтъкна Хуго де Йонге.

Турската офанзива предизвика безпокойство в държавите членки на Европейския съюз, но няма разбирателство за налагане на санкции, заявиха представители на страните членки. Темата ще бъде централна на срещата в Люксембург на външните министрите от Европейския съюз в понеделник, отбелязва АФП.

Холандия се присъедини през 2014 г. към международната коалиция за борба с терористичната организация "Ислямска държава". Повече от 50 холандски войници все още бяха разположени през май в иракския град Ербил, за да обучават кюрдските бойци.