Гърция затваря един граничен пункт на границата с Албания и въвежда бързи тестове за Ковид-19 за всички, които преминават сухопътните й граници, съобщи днес правителственият говорител Стелиос Пецас на фона на продължаващо нарастване на случаите на Ковид-19 в северната част на страната, предаде Ройтерс.

Бързото увеличаване на новите случаи принуди Гърция да въведе национална карантина за втори път тази година. Северните й райони, включително град Солун, бяха най-силно засегнати. От посетителите, влизащи през сухопътните гранични пунктове, досега се изискваше да представят негативен ПСР тест, направен до 72 часа преди пътуването. А сега вече те ще бъдат тествани повторно при пристигането си.

Най-новите мерки влизат в сила от 4.00 часа в петък сутринта, посочи Пецас, който също така призова гражданите да спазват ограниченията за движение.

"Разбираме, че вече има умора. Но ако се отпуснем сега, ще платим за това", заяви правителственият говорител, като добави, че страната е изправена пред "условия на война". Гърция е регистрирала 82 034 случая на коронавирусна инфекция и 1288 смъртни случая от началото на пандемията. Вчера бяха потвърдени 3209 нови случая, от които 905 в района на Солун