Европейски съюз обмисля да отвори границите си за ваксинирани американски туристи по-късно през лятото, заяви Урсула фон дер Лайен в скорошно интервю.

Председателят на Европейската комисия не посочи точни дати, но отбеляза, че Съединените щати са на път да ваксинират 70% от възрастните срещу COVID-19 до средата на юни.

Говорейки пред The ​​New York Times, фон дер Лайен добави, че решаващ фактор е Европейската агенция по лекарствата, която дава зелена светлина на същите ваксини като САЩ - Moderna, Pfizer / BioNTech и Johnson & Johnson.

"Американците, доколкото виждам, използват одобрените от Европейската агенция по лекарствата ваксини. Това ще даде възможност за свободно пътуване до Европейския съюз. Защото едно е ясно: Всички 27 държави-членки ще приемат безусловно всички, които са ваксинирани с ваксини, одобрени от EMA", заяви фон дер Лайен пред медията.

Докато коментарите на председателя на Комисията се отнасят до блока като цяло, има някои страни, които са направили независими стъпки за посрещане на туристите обратно след пандемията.

В понеделник Гърция премахна карантинните мерки за пътници от редица места, включително САЩ, други държави-членки на ЕС, Великобритания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сърбия и Швейцария.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон също предполага, че може да се предложи специален пропуск на американските туристи за рестарт на туризма.

Това може да е част от европейския зелен сертификат, който трябва да бъде готов в средата на май или юни. Той ще показва, че човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, получил е отрицателен резултат от тест или е имал положителен резултат и е възстановен в рамките на последните 180 дни от тестването.