Системата за междубанкова комуникация SWIFT обяви, че подготвя въвеждането през следващите дни на мерки, насочени към определени руски банки, предаде Ройтерс.

„В контакт сме с европейските власти, за да разберем подробности“,  се казва в съобщение на SWIFT, цитирано от агенцията.

По-рано стана ясно, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще предложи на европейските лидери част от руските банки да бъдат изключени от системата SWIFT. Това съобщи тя преди малко, като добави, че е обсъдила ответните мерки срещу Русия с лидерите на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада:

„Ангажирахме се да гарантираме, че част от руските банки ще бъдат изключени от SWIFT. Това ще даде гаранции, че тези банки са извадени от международната финансова система и така са възпрепятствани да оперират в глобален мащаб.

Отрязването на банките ще попречи на възможността им да правят финансови транзакции по света и ще блокира ефективно руския внос и износ. Второ, ще попречим на Путин да използва заделените средства за война.

Ще парализираме авоарите на руската централна банка. Това ще доведе до замразяване на нейните транзакции и ще направи невъзможно за нея да осребри активите си. И накрая, ще работим за забрана руските олигарси да използват авоарите си на нашите пазари. Всички тези мерки съществено ще навредят на възможностите на Путин да финансира войната“.

„Само на няколко десетки километра от източната граница на ЕС, руската армия извършва варварски действия по време на инвазията си в Украйна. Същевременно цял свят вижда решимостта и смелата съпротива на украинската армия и народ“, каза още Фон дер Лайен и подчерта, че президентът Владимир Путин е тръгнал с намерението да унищожи Украйна, но на практика унищожава бъдещето на собствената си страна.