Фериботът "Андрос Джет" тръгва от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки около 12 ч. Очаква се да пристигне на пристанището в 22 ч. тази вечер.

Фериботът ще натовари пътници и автомобили и ще отплава към Александруполис. Ако условията позволяват, "Андрос Джет" ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага, информират от българското външно министерство.

В четвъртък, 15 август, корабът ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на острова, пише БТВ.

От Самотраки е по-лесно да си тръгнеш с лодка, отколкото с фериботТуристически агенции отказват да предлагат почивки на острова заради несигурния превоз

Поради нарушените връзки островът изпитва остра нужда от почти всякакви хранителни продукти. Поради тази причина от 14 август фериботът "Анакс" започва да превозва камиони с продукти от пристанището в Александруполис, предназначени за Самотраки.

Четвърти ден близо 1500 туристи са блокирани на гръцкия остров. Заради силния вятър и бурното море през последните дни ферибот не можеше да достигне острова, където почиват и много българи. На Самотраки са туристи предимно от Румъния, както и от България, Франция, Великобритания, Италия и Сърбия. Вчера местните власти им осигуриха безплатни нощувки и храна.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.