Проблемът с нередовните фериботи на Самотраки е от години. Там е по-лесно да стигнеш с лодка и да се върнеш по същия начин, вместо да чакаш кораба.

Това коментираха пред TrafficNews туроператорски фирми, които заради неуредения транспорт са се отказали да продават почивки на гръцкия остров.

От няколко дни хиляди туристи, след които и много българи, са блокирани там заради липса на фериботна връзка. Според местни медии, става въпрос за 1500 души.

 На 6 август двата пътнически съда, обслужващи Самотраки, се повредиха. На 9 и 10 август към острова бе насочен пътнически кораб, но той не успя да натовари всички желаещи да си тръгнат.

В неделя и понеделник по-големият кораб „Азорес Експрес” тръгна към бедстващите туристи, но не успя да достигне острова поради липсата на подходящи за неговите размери пристанищни съоръжения.

Днес се очаква да пристигне ферибот, но само ако метеорологичните условия позволят.

„Ако решиш да отидеш на Самотраки, трябва да знаеш, че не е ясно кога ще се върнеш”, твърдят туристически агенти. Те обясниха, че дори фирмите, с които нашите работят, не поемат ангажимент за прибирането на туристите.

"Ако до Тасос фериботите са през 40 минути, то до Самотраки е,общо взето, Божа работа", заявиха пред TrafficNews организатори на екскурзии.

Много от туристите, на които им омръзвало да чакат ферибот,  наемали някоя от малките рибарски лодки, използвани за разходки около острова, за да стигнат до Александруполис. Но това е възможно само ако са без коли.

На Самотраки ходят предимно българи от Източна България , защото до Александруполис е по-близо през Маказа или през Малко Търново.

Сега, според нашенци, заклещени на острова, там има 20-30 българи, сред които и семейства с малки деца. 

Самотраки е разположен е между островите Лимнос, Имврос и Тасос, на разстояние 24 морски мили от Александруполис. Площта му е 178 кв.км, а дължината - 17 км. Плажовете са 35 км, повечето са каменисти. 

Заклещен българин на пламналия Самотраки: Хората спят на улицата или по колите сиНито гърците, нито Външно казват кога ще има ферибот, възмущава се Николай Николов