Висш американски дипломат съобщи, че ФБР ще се включи в разследването, което водят ливански и международни експерти на огромния взрив от миналата седмица в Бейрут, отнел живота на най-малко 172 души, предаде Ройтерс, цитирана от dnes.bg. Помощник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви, че участието на бюрото е по покана на ливанските власти.

На 4 август експлозия в склад за съхранение на силно взривоопасни вещества отне живота на най-малко 172 души и рани около 6000, а около 300 000 души останаха без покрив. Цели райони от ливанската столица бяха разрушени. Трагедията съвпадна с дълбоката финансово-икономическа криза в Ливан.

Самият Хейл, който е третият човек в Държавния департамент, днес заминава за Ливан, за да изтъкне пред ливанското правителство "спешната нужда" от реформи, отново в контекста на взрива, съобщи външнополитическото ведомство на САЩ.

При планираните си срещи с ливанското политическо ръководство, гражданско общество и младежки организации Хейл ще подчертае и готовността на Америка да подкрепи всяко правителство, което е "истински ангажирано" с реформаторски дневен ред, съобщи Държавният департамент.

"Хейл ще изтъкне спешната нужда от фундаментални икономически, финансови и административни реформи, които да сложат край на ендемичната корупция и да доведат до прозрачност и отчетност, както и до упражняването на ефективен държавен контрол чрез функциониращи институции, допълва външнополитическото ведомство на САЩ. Хейл ще потвърди ангажимента на Вашингтон да помага на Ливан.