Много учени и лекари по света излязоха с ентусиазирани реакции след основната днешна новина - че коронавирусната ваксина на американската фармацевтична компания "Moderna" има почти 95% ефективност.

"Новините от "Модерна" са много вълнуващи и има значителен оптимизъм, че през следващите няколко месеца ще имаме селекция от добри ваксини. Нуждаем се от повече подробности, отколкото сме получили в прессъобщението, но самото съобщение допринася за общото чувство на оптимизъм", каза професор Питър Опеншоу от престижния Имперски колеж в Лондон.

„Виждаме друга ваксина със сходни резултати за ефикасност като ваксината Pfizer от миналата седмица и това е много добра новина. Трябва да се има предвид, че това са временни резултати, което означава, че са изследвани достатъчно случаи при ваксинирани субекти, за да се говори за статистически значим резултат“, каза професор Труди Ланг от Университета в Оксфорд.

Успехът на американската компания "Moderna" коментира и Антъни Фаучи, водещият американски експерт по инфекциозни болести.

"Това очевидно са много вълнуващи резултати. Малко вероятно е да се получат по-добри резултати от тези - 95% ефективността е наистина изключителна“, каза д-р. Фаучи за CNN.