Европол обяви днес, че 58 души са били арестувани в рамките на полицейска операция на европейско ниво с цел разбиване на престъпна група, заподозряна в измами с ДДС за стотици милиони евро, съобщиха Франс прес и ДПА.

В разследването, ръководено от Испания, са участвали Белгия, България, Германия, Унгария, Италия, Португалия и Румъния.

При операцията, координираната от централата на Европол в Хага и проведена с помощта на Евроюст, са арестувани заподозрени в Белгия, Германия, Португалия и Испания.

Само испанската полиция е арестувала 52-ма заподозрени между 18 и 20 април, посочват Европол и Евроюст в отделни съобщения.

Престъпната група е действала из цяла Европа през последните девет години и е заподозряна в измами с ДДС и пране на пари в общ размер от 390 милиона евро.

Групата е извършвала и симулирала внос на оригинална електроника и имитация на такава, която е препродавала в интернет.

Заподозрените са използвали мрежа от повече от 100 дружества в Европа и САЩ, повечето от които фантоми, за да изпират парите, преди да ги прехвърлят в банкови сметки в България и Унгария.

Престъпната организация е разполагала и с център за производство на фалшиви фактури. Европол посочва, че за три години групата е емитирала фалшиви фактури на стойност повече от 250 милиона евро.

Престъпниците са използвали различни методи, за да легализират доходите си, като например инвестиции в недвижими имоти или закупуване на луксозни автомобили.

"Въртележките с ДДС" на групировката са причинили загуби на икономиката на Европейския съюз за най-малко 60 милиона евро, допълват от Европол.

Измамниците са внасяли стоки, без да заплащат ДДС на данъчните власти, и впоследствие са ги продавали на цена, включваща и стойността на данъка.

Европол обяви, че престъпната група се е състояла основно от италиански, португалски и испански граждани и е била ръководена от Испания от баща и син испански граждани.