Европа е разбрала посланието, че ако нарича Турция „окупатор“, Анкара ще отвори вратите си за бежанците. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул. Най-сериозният отговор на посланието е дал българският премиер Бойко Борисов, е казал Ердоган, според местни медии. Той е цитирал българския премиер Бойко Борисов, че Турция е по-близо до България, отколкото Брюксел. Според Ердоган Европейският съюз трябва да обърне внимание на тези изказването на Борисов.

Турският президент отново разкритикува западните съюзници, които категорично се обявиха против операцията на Турция в Сирия, която е насочена главно срещу кюрдите, които населяват северната част на Сирия. Те бяха подкрепяни от САЩ, ЕС и дори България, докато водеха война с Ислямска държава. За Ердоган кюрдите са терористи, тъй като тези, които живеят в пределите на Турция се борят за независимост. Операцията на Ердоган стана възможна след като САЩ изтеглиха войските си от Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел настоя в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "незабавно прекратяване" на турската военна операция в Сирия, съобщи  говорителка на германското правителство. Независимо от легитимното право на Турция да защитава сигурността си, операцията заплашва да прогони големи групи от местното население, да дестабилизира региона и да възроди екстремистката организация Ислямска държава, добави говорителката.

Турция започна операция "Извор на мира" в сряда, като обяви, че тя е насочена срещу Ислямска държава и сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия. Операцията цели да се създаде буферна зона, която да служи като защитен пояс за турската граница. Турция е овладяла контрола върху два ключови града - Тал Абяд и Рас ал Айн.

Франция, Германия и Италия са част от сред страните, прекратили доставките на оръжие за Турция.

"На чия страна ще застанете? На вашия съюзник в НАТО или на терористите? Те не могат да отговорят. Не е възможно да се разбере целта и причината за това, което правят", каза турският президент. "Мисля, дали е така, защото Турция е единствената страна в НАТО, чийто народ е мюсюлмански?"

Тези страни, които смятат, че ще възпрат Турция със заплахи за икономически санкции, се лъжат, категоричен беше по-рано вчера турският президент на пресконференция в Истанбул. Реджеп Тайип Ердоган отхвърли всички призиви за посредничество между Анкара и сирийските кюрдски формации, отправени от световни лидери.

Ердоган заяви, че очаква кюрдските сили да се оттеглят от други ключови градове като Манбидж. "Когато Манбидж бъде евакуиран, ние няма да влезем там като Турция. Нашите братя араби, които са истинските собственици, племената... ще се върнат там. Нашият подход е да гарантираме тяхното завръщане и сигурност там", каза Ердоган. Той също така приветства "позитивния подход на Русия", заявявайки, че Москва изглежда не поставя пречки по пътя на офанзивата върху друг ключов град - Кобани.

В Турция в момента има над 3,5 млн. бежанци, а операцията в Северна Сирия може да накара още стотици хиляди да стегнат багажа, според анализи на ООН. Вицепремиерът Красимир Каракачанов вчера допусна възможността, ако мигрантският натиск по границата с Турция се засили, да бъдат използвани методи, както при масови безредици - водни струи и газ.

Турската армия удари кюрдите в Сирия по земя и въздух, САЩ и ЕС заплашиха ЕрдоганСамолетите с полумесеца бомбардираха 180 цели, Съветът по сигурност на ООН свиква спешно заседание