Близо 30 жертви и над 2000 ранени след експлозията в Бейрут тази вечер. Болниците са препълнени, а броят на ранените продължава да расте.

Взривът избухна на пристанището на града. Най-вероятно експлозията е предизвикана от пожар в резервоар с горива или с химически вещества. За момента няма яснота дали става дума за промишлена авария или за умишлен саботаж.

Инцидентът е само ден след кратък пограничен конфликт между Израел и шиитската групировка "Хизбула", при който загинаха четирима бойци на ливанската групировка.

Няма данни за пострадали български граждани при взрива в ливанската столица, съобщават от МВнР. При експлозията е пострадал президентския дворец Баабда.

Взривната вълна е повредила множество сгради, включително руското и българското посолство. По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството..

Според телевизионния канал "Ал Арабия" сред пострадалите от взрива са съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб, както и няколко правителствени съветници. Отново по информация на телевизията сред загиналите е лидерът на ливанската партия "Катаеб" - Низар Наджарян. Политическата сила, за която гласуват много ливанци християни, е част от парламентарното мнозинство, коалицията „14 март“, противници на алианса воден от „Хизбула“ и Свободното патриотично движение. Болниците в града са препълнени с ранени. Президентът свика спешно заседание на съвета за национална сигурност. Много страни, включително и Израел, предложиха хуманитарна и медицинска помощ.