Най-малко дузина банки са  запалени и разбити при протестите, които избухнаха преди два дни в Ливан. Причината за подновеното гражданско неподчинение е продължаващото обезценяване на националната валута.  Стотици демонстранти излязоха на улиците, а десетки бяха арестувани от силите за сигурност, предава Ал Джазира. 

Най-масовите  протести се проведоха в северния град Триполи - вторият по големина и най-беден град в Ливан, В същия град от раните си почина протестиращият Фуас ал Семан, който предишната нощ е бил прострелян от силите на реда. 

Сестрата на 26-годишния мъж обвини ливанската армия. Военните изразиха своето "съжаление" за убийството, без пряко да поемат отговорност и заявиха, че са започнали разследване.  

Протестиращите в Триполи започнаха да хвърлят запалени факли срещу банките във вторник следобед, след като ал-Семан беше погребан, а сблъсъците продължиха до ранната сутрин в сряда, докато бяха преследвани от улиците от войници.

В южния Сидон, по клон на централната банка бяха хвърлени половин дузина бензинови бомби, банки бяха подпалени в Бейрут и южния град Набатие.  

Протестиращите са възмутени от срива на ливанската лира, чиято стойност се понижи с повече от 50 процента за около шест месеца.

Масовите антиправителствени протести, които започнаха през октомври и спряха по време на националната карантина заради коронавируса през март, сега  се връщат по-яростни и по-отчаяни.

По улиците има цели семейства с деца, които развяват флага на Ливан. В същото време обаче в множеството има и много млади хора, които носят камъни и коктейли Молотов. 

"Всички ни предедохте! Всички вън" е девизът на протестиращите. Ливанците се вдигнаха срещу корупцията в управлението, която вече четвърт век прояжда държавата. Гражданите обвиняват банките, че са в колаборация с всички досегашни правителства и работят само в полза на богатите фамилии. 

В Ливан правителствата се коалиционни и се съставят на религиозен принцип, като всяка от трите големии религии в страната - суните, шииите и християни имат квоти за няколко министерства. 

Сблъсъци в Ливан: полицията с крайни мерки, десетки са ранениНапрежението продължава втора нощ