Учени от университета в Бъфало произведоха химически сензорен микрочип, който може да открие кокаин в тялото на човек само за няколко минути.

Наркотикът може да бъде установен чрез проби от кръв, урина и слюнка. Най-големият му плюс обаче е неговата ниска стойност - суровините за производството му възлизат на едва 10 американски цента.

Предстои чипът да бъде инсталиран в преносимо устройство за тестване. Така той ще може да се използва от пътни полицаи, фармацевти и дори от работодатели, обясняват от университета, пише Dunavmost.com

Чипът има наноструктура, направена от наслояване на златни и сребърни наночастици, които улавят светлината. Когато биологични или химически частици попаднат на повърхността на чипа, те започват да взаимодействат с молекулите и така се образуват уникални светлинни модели, които са като пръстови отпечатъци. Те разкриват какви съединения присъстват в тялото на човек.

"Технологията е рентабилна, подходяща за индустриално производство и има дълъг срок на годност. Дори след една година на съхранение, тя все още дава точни резултати", уточниха от университета в Бъфало.

Чипът може да ускори процедурите за тестване за наркотици. Целта е чипът да бъде развит и да започне да открива и други наркотици.