Чилийският президент Себастиан Пинера заяви днес, че няма да подаде оставка въпреки белязаните от насилие протести срещу управлението му, обхванали страната от две седмици, предаде Франс прес.

Попитан в интервю за Би Би Си дали смята, че трябва да се съобрази с призивите да се оттегли, президентът консерватор отговори "не". В същото време Пинера призна, че отчасти е отговорен за проблемите, които са се трупали в продължение на 30 години.

"Проблемите се трупаха през последните 30 години. Отчасти съм отговорен за тях и поемам тази отговорност, но не съм единственият отговорен", подчерта чилийският президент.
Пинера засегна и темата за множеството оплаквания от прекомерна употреба на сила от правоохранителните органи. Мога да гарантирам, че ако е имало такива случаи, ще последва разследване и даване под съд на отговорните, каза той и обеща подобни действия да не останат ненаказани.

Протестното движение в Чили навлезе днес в третата си седмица въпреки обявяването на множество социални мерки. То започна от протест срещу поскъпването на цените на билетите за метрото, но бързо прерасна в по-широко движение, отправила редица искания