Министър-председатели молят Google, Facebook, YouTube и Twitter да свалят официалните акаунти на руски и беларуски институции. Те смятат, че трябва да направят повече за справяне с дезинформацията, свързана с инвазията на Русия в Украйна , заявиха правителствените ръководители на Полша, Литва, Латвия и Естония.

В съвместно писмо до главните изпълнителни директори на четирите компании четиримата министър-председатели заявиха, че критикуват технологичните гиганти, че не правят достатъчно, за да „се справят с безпрецедентното нападение на руското правителство върху истината“.

Писмото гласи:

"Дезинформацията на Русия се толерира в онлайн платформите от години; сега те са съучастник в престъпната агресионна война, която руското правителство води срещу Украйна и свободния свят"

Те призоваха компаниите да спрат официалните акаунти на руски и беларуски държавни институции, контролирани от държавата медии и лични акаунти на ръководството на страните, които последователно разпространяват дезинформация за ситуацията в Украйна