Британското правителство ще предприеме първа стъпка към свикване на предсрочни избори, които да се проведат на 12 декември, съобщава Ройтерс.

Министрите ще внесат предложение в парламента, което ще бъде обсъждано в началото на идната седмица, предава "24 часа".

Премиерът Борис Джонсън не може да свика предсрочен вот без одобрението на парламента.

В писмо, адресирано до лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, Джонсън казва, че ако ЕС предложи на Великобритания отсрочка на Брекзит до 31 януари, то тогава той ще се опита да прокара законодателството, нужно за ратифициране на сделката за Брекзит до 8 ноември, което ще означава, че Брекзит може да бъде приключен преди 12 декември - датата, предложена от него за предсрочния вот..

Джонсън каза, че ако парламентът иска повече време, за да проучи сделката за Брекзит, която той сключи неотдавна с ЕС, то депутатите могат да получат това допълнително време, но те трябва да одобрят предложението за общи избори на 12 декември, допълва Франс прес.

Говорейки за удължаването, което може Великобритания да получи от ЕС за Брекзит, Джонсън заяви, че ЕС може да предложи по-кратка отсрочка, до 15 ноември или до 30 ноември. Той каза, че предпочита този вариант, предаде Ройтерс.