Много скоро големите европейски държави могат да се сблъскат с недостиг на лекарства, характерен за България и Румъния.

Фармацевтите и здравните организации алармират за увеличаващия се недостиг на лекарства в Европа, предаде БГНЕС. Причината за това е ограниченият брой доставчици на медикаменти, които се намират основно в няколко азиатски държави.

През този месец заболелите от рак в Италия не са получили адекватно лечение. Недостигът на неврологични медикаменти достигна сериозно ниво в Полша, а в Белгия е рекордно висок.

„Новото е, че не става дума само за малки държави с неатрактивни пазари, както Румъния и България и други източноевропейски страни. Сега става въпрос за всички държави, дори и най-богатите“, заяви Шарлот Рофиен, съветник по европейските въпроси в пациентската организация Франс Ашока Санте.

Франция е поредната държава, поискала решение от страна на ЕС. Броят на декларираните като недостъпни лекарства в страната се увеличи 20 пъти за периода 20018-2018 г. Очаква се през тази година той да се увеличи с още 60% по данни на френския държавен лекарствен регулатор.

Сред идеите, които Париж предложи да бъдат включени в новия план, е Европа да обяви обществени производители на лекарства, които да снабдяват всички държави.

Едно от обясненията за нарастващия недостиг в Европа се свърза с факта, че лекарствата и техните съставки се произвеждат все по-често от ограничен брой компании, основно в Азия.

Част от държавите членки на ЕС, включително Белгия, Полша и Словакия, се опитаха да решат проблем посредством ограничаване на паралелната търговия, при която търговците продават закупените в една държава лекарства на друга на завишени цени.