Близо 800 близки на чуждестранни бойци на "Ислямска държава" са избягали от лагер в северната част на Сирия, намиращ се в близост до сблъсъците между кюрдски и протурски сили, предадоха АП и АФП.

Администрацията съобщи за бягството на 785 роднини на джихадисти, добавяйки, че "лагерът в Айн Иса е вече без пазачи". Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи за АФП, че охранителите на лагера са го напуснали и намиращите се в него "малко по малко" си тръгват.

В лагера се намират около 12 000 души, включително близо 1000 чужденки, свързани с "Ислямска държава", както и техните деца.

Кюрдските сили, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава, казаха, че може да не са в състояние да поддържат центрове за задържане с хиляди екстремисти, защото се борят да спрат турската офанзива.

Сирийски сили, съюзници на Анкара, са превзели град Сулук на петия ден от турската офанзива в Североизточна Сирия. Агенция "Анадолу" съобщи, че центърът на града, разположен на стратегически кръстопът на около 10 км южно от границата, е прочистен от кюрдската милиция Сили за защита на народа, която Турция смята за терористична организация.

Кюрдски представител съобщи, че сблъсъците в града продължават.

Турското министерство на отбраната съобщи, че от началото на операцията са неутрализирани 480 бойци на Кюрдската работническа партия и Силите за защита на народа. Снощи беше съобщено за "ликвидирането на 459 терористи", припомня ТАСС.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщава, че броят на жертвите сред кюрдските бойци в Сирия е достигнал 104. Предимно кюрдските Сирийски демократични сили съобщиха за смъртта на 76 свои бойци, предаде Ройтерс.

Американски представител заяви, че ситуацията в Северна Сирия "се влошава бързо". Подкрепяните от Турция сили напредват бързо и има опасност да "изолират" намиращите се там войски на САЩ, което повишава опасността да се стигне до сблъсъци, предаде АП.

Междувременно стана ясно, че най-малко 14 цивилни са били убити днес при бомбардировки и обстрел в Северна Сирия, където турски сили и техни сирийски съюзници провеждат офанзива срещу кюрдската милиция.

Сред жертвите има петима души, които пътували в кола по път близо до Айн Асса, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Протурски бунтовници са открили огън по автомобила.