Аржентинският епископ Густаво Санчета, близък на папа Франциск, ще се върне доброволно в родината си във връзка с обвинения в сексуално посегателство.

Епископът ще замине във вторник и ще сътрудничи изцяло на властите, съобщи неговият защитник Хавиер Белда Иниеста пред църковните власти.

Санчета е обвинен официално в "продължителен сексуален тормоз при утежняващи вината обстоятелства", на който според прокуратурата са били подложени двама семинаристи. Ако бъде осъден, той може да получи присъда до 10 години затвор.
Епископът отрича обвиненията, предаде Нова тв.

Този случай е особено важен за папа Франциск. Папата е бил информиран за обвиненията срещу бившето му протеже през 2015 г., две години преди Санчета да се оттегли от поста епископ на аржентинския град Оран.

През 2017 г. папа Франциск му позволи да се оттегли "по здравословни причини", но след няколко месеца го назначи на висок пост във Ватикана.

В телевизионно интервю по-рано тази година папата каза, че е питал Санчета за първоначалното обвинение, включително за голи селфита на телефона на епископа, и приел даденото обяснение, че телефонът е бил хакнат.

Белда Иниеста подчерта, че съдиите са отхвърлили искането на аржентинската прокуратура за издаване на международна заповед за арест. Той подчерта, че според епископа целта на действията на прокурорите е единствено да бъде установена истината.