Швеция ще продължи да се придържа към предишната си стратегия в борбата срещу разпространението на коронавируса. Това заяви водещият епидемиолог на кралството Андерс Тегнел.

Ограниченията в Швеция са консултативни и доброволни. Жителите на страната се съветват да поддържат социална дистанция, да намалят контактите, да ограничават посещенията на места с много хора и градския транспорт и да работят отдалечено. В този случай не е нужно да се носят маски. Тегнел подчертава, че все още не е видял убедителни изследвания, доказващи ползите от носенето на маски.

„Коронавирусът има дългосрочни перспективи, така че е необходима стратегия, която да работи много месеци или дори години“ - така Тегнел обяснява шведския подход към борбата срещу разпространението на Covid-19.

В момента Швеция има повече инфекции, хоспитализации и смъртни случаи на глава от населението, отколкото съседите си. Броят на хората, заразени с коронавирус в кралството, е десет пъти повече, отколкото във Финландия, четири пъти повече, отколкото в Норвегия и два пъти повече, отколкото в Дания. От началото на пандемията в Швеция са починали 6 164 души.

"Повечето страни сега се опитват да направят нещо подобно на това, което направихме в Швеция. Почти никой например не затваря училища", каза Тегнел. Той също така забеляза, че самата Швеция също възприема опита на други страни - например, тя започва да въвежда целенасочени препоръки за определени региони, а не за цялото кралство наведнъж.