Заможен китайски почитател на състезанията с гълъби вдигна рекордната цена от 1,6 милиона евро или 1,9 милиона долара за отглежданата в Белгия птица – Ню Ким.

По време на последния ден от двуседмичен търг, двама китайски кандидати, познати под псевдонимите Super Duper и Hitman, повишиха цената с 280 000 евро ( или 325 000 долара). С това миналогодишният рекорд, държан от белгийския Armando, остана  доста назад. Super Duper се сдоби с 3-годишната птица.

Това отново беше доказателство, че едно вековно хоби в Западна Европа, идентифицирано тогава с мъже от работническата класа, сега има нов, елитарен чуждестранен живот.

 Най-добрите животновъди, разчитащи на поколения семеен опит, вече могат да продават своите птици на цени, нечувани само преди десетилетие. Често пъти Китай е тяхната дестинация.

Животновъдът Гастон Ван де Вууер взел решение преди да се пенсионира да пусне  всичките си 445 птици на търг. Общата продажба накрая наброявала 5 милиона евро.

Белгийците отдавна се открояват като най-добрите животновъди,  както поради дългогодишния си опит, така и поради гъстотата на мрежата, в която много могат да организират състезанията си. Това обаче не е краткосрочно начинание, тъй като за да станеш експерт в генетичното размножаване отнема години, ако не и десетилетия.

„Всички се интересуват от нашите гълъби“, каза Паскал Боденгиен, ръководител на белгийската федерация на гълъбите, за The Associated Press.

Само преди десетилетие рекордната цена за гълъб била една десета от цената на Ню Ким. За сравнение – сегашната цена на златото е около 26 000 евро.

С нарастването на бизнес богатството в Китай дойде и забележителното потребление и ново място за хазарт. Държавата предлага състезания, където всички гълъби живеят в продължение на месеци. След това биват пускани на стотици мили, за да си върнат обратно. Това състезание тества тяхното уникално чувство за ориентация и скорост. Наградите  за печелившите могат да достигнат десетки милиони евро.

„След Втората световна война Белгия имала над 250 000 членове във федерацията на гълъбовъдите. Сега са 18 000. Развъждането на птици изисква постоянно внимание през всеки един ден от годината. За да бъдеш най-добрият, това трябва да е работата на живота ти. За някои може да изглежда скучно. Ден след ден. Зима и лято, винаги тези гълъби. Но ако някой мисли да се занимава с този спорт само заради печалбата, по-добре бързо да се преориентира другаде”, казва Боденгиен.