Гърция избира днес нов парламент, а добрата новина за родните туристи, които днес са в южната ни съседка, са спестените тол такси по магистралите.  Властите в Атина решиха да пуснат тази аванта за шофьорите, за да се улесни пътуването на гласоподавателите до съответните избирателни секции. 

Около 9 милиона и 800 хиляди гърци са включени в списъците за вота с право на глас.  До предсрочните парламентарни избори се стигна след като партията СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас  загуби европейските и местните избори в страната на 26 май. Редовните парламентарни избори трябваше да се проведат през есента.

В проучванията на общественото мнение води опозиционната дясноцентристка партия Нова демокрация, която според последните прогнози има преднина пред СИРИЗА между 9 и 12 процентни пункта.

Поради особеностите на гръцката избирателна система прогнозираният процент за Нова демокрация най-вероятно ще й позволи да получи абсолютно мнозинство в гръцкия законодателен орган, като се очаква партията да има около 155 - 159 места в 300-членния парламент. Това се дължи на обстоятелството, че по силата на сега действащият избирателен закон по пропорционалната избирателна система се разпределят само 250 от депутатските места, а останалите 50 автоматично се получават от партията, получила най-много гласове на изборите.

Още през 2016 г. гръцкият парламент прие закон, с който този бонус за победителя отпада, но поради това, че тази разпоредба не получи необходимото квалифицирано мнозинство, тя няма да бъде приложена на тези парламентарни избори.

Макар че разликата между първата и втората партия според прогнозите кара изборите да изглеждат предрешени, интрига все пак остава около въпроса дали Нова демокрация ще получи абсолютно мнозинство в следващия парламент.
Това ще зависи от броя по-малки партии ще прескочат 3-процентовата бариера за влизане в парламента, както и от поведението на онези 7-8 процента от избирателите, които заявяват, че още не са решили за кого ще гласуват.

Различните прогнози преди изборите предричат за Нова демокрация около 35 - 40 процента от валидните гласове, за СИРИЗА - около 25 - 30 процента, в зависимост дали отчитат или не колебаещите се избиратели. Третото място изглежда сигурно за лявоцентристката коалиция Движение за промяна (с водещ партньор ПАСОК) с около 7 процента, а четвърта е Гръцката комунистическа партия с около 5 процента.

Около 3-процентовия праг обаче се движат три по-малки партии - крайнодесните националистически Златна зора и Гръцко решение и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25. От трите най-вероятно изглежда влизането в парламента на Златна зора.


Изборният ден започна в 7 часа сутринта и ще продължи до 19 часа. След това ще бъдат оповестени резултатите от общия екзит пол, който ще бъде проведен по поръчка на основните телевизионни канали. Неокончателни резултати и вероятното разпределение на депутатските места се очакват до около 21 часа от Сингюлар Лоджик, компанията, на която гръцкото министерство на вътрешните работи е възложило събирането и представянето на изборните резултати.

Заради изборите навсякъде ще иима засилено полицейско присъствие и българските летовници трябва да избягват да нарушават правилата -както на пътя, така и по плажовете, предупреждават от посолството ни.