Резиденцията на иракския премиер в Багдад беше атакувана с дрон. Той е невредим, но са пострадали 7 от охранителите му. Все още никой не е поел отговорност за нападението.

Три дрона, пълни с експлозив трябвало да ударят премиерската резиденция в Багдад. Два били свалени. Третият ударил сградата.

"Домът ми беше обект на страхлива атака. Но благодарение на Бог, аз и хората, с които работя сме добре", коментира иракският премиер Мустафа ал Казими, предаде БНТ.

Резиденцията се намира в Зелената зона на Багдад - най-охраняваният район на иракската столицата.

От месец Ирак отново е силно разделен. Изборите на 10 октомври хвърлиха страната в тежка политическа криза. Прошиитските партии загубиха много от досегашните си депутатските места. Обвиниха премиера във фалшифициране на резултатите. В петък по време антиправителствен протест загина един човек, а десетки бяха ранени.

"Направиха го, за да отвлекат вниманието от това, което се случва на протестите", твърдят някои жители.

Дронове, пълни с експлозиви е тактика, която Ислямска държава използваше при обсадата на Мосул преди 4 години. С дрон в началото на 2020-та в Багдад беше убит най-влиятелният ирански генерал. Според много иракчани, зад атаката срещу премиерската резиденция стоят чужди сили.

"Това, което се случи е доказателство за слабостта на държавата", казват хората.

След атаката, новите страхове на иракчаните са, че политическата криза ще се задълбочи още повече.