Мястото е Пакистан. Годината 2010. Макар да живеем в съвременно общество, почти под носа на Европа - в Близкия изток, хората живеят по начин – много, много далеч от нашите представи за развито общество.

Там, в Пакистан, само преди няколко години, една жена е изведена насилствено от дома си, пребита жестоко насред гневна тълпа и арестувана от властите. Обвинението - богохулство срещу пророка Мохамед. Нещо, което в Пакистан се наказва с доживотен затвор или дори смърт.

Всичко започнало като един съвсем нормален ден. Асия Биби - християнка, съпруга, майка, излязла от дома си, за да отиде на работа. Живеела в малкото селище Итанвали, провинция в Пунждаб. Мястото е изключително плодородно, заобиколено от зелени поля и овощни градини, в които работят голяма част от жените в региона. Асия била една от тях. Беряла горски плодове.

Онзи ден, след часове неуморен труд под парещите лъчи на слънцето, умората и жаждата взели превес. Затова работничките на полето спрели, за да си починат. Помолили Асия да напълни малко вода от близкия кладенец. Пакистанката го направила.

Преди да подаде чашата, обаче, отпила глътка от студената вода, преди да я подаде на своята колежка. И тук нещата загрубели.

Асия е християнка, а в Пакистан консервативното мюсюлманско общество никак не гледа добре на това. Хората се смятат за нечисти. Затова и вярващите в Мохамед не сядат на една и съща маса с "еретиците". Действието на Асия било недопустимо.

Това предизвикало огромен скандал. Нарекли я нечиста, недостойна да пие от една и съща чаша с тях. Започнала размяна на реплики. Всичко приключило и Асия се прибрала у дома си, без да подозира какво я очаква.

Пет дни по-късно в дома и нахълтала полицията. Пакистанката била обвинена в богохулство. Навън имало бясна тълпа, която искала само едно - главата й. Асия била изведена насилствено навън. Била пребита пред очите на властите от побеснелите мюсюлмани. След това била арестувана.

В Пакистан обидата на исляма или пророка Мохамед се наказва със затвор или смърт. Много често обаче това се използва за разчистване на лични сметки и се обявяват кръвни войни между различни фамилии, много преди случая да стигне до съда.

След ареста на Асия започнал и съдебен процес. Пакистанката през цялото време държала на своята невинност, но през 2010 г. съдът произнася тежката присъда - смърт. Прекарала идните девет години в строг тъмничен затвор.

Надеждите за справедливост постепенно започнали да угасват. Точно тогава обаче съдбата се усмихнала. Въпреки очакванията на хиляди консервативни мюсюлмани Върховният съд в Пакистан отменя присъдата. Мотивът бил липса на доказателства.

Само няколко часа след решението по улиците на Пакистан плъзва бясна тълпа. Гражданите искат същото както и преди години - главата на Асия. Затова и след решението на съда пакистанката била преместена, а местоположението и се пазило в тайна.

Протестите продължават цели три дни, в които демонстрантите се опитват да пресират правителството да действа. Блокирани са главни пътища, изгорени са десетки коли и автобуси. Протестиращите атакуват дори полицаи. Заради голямата гражданска вълна редица магазини и училища са били принудени да затворят вратите си за известно време.

Всички в държавата ставали свидетели на един ужас, разгръщащ се пред очите им докато управниците са потънали вдън земя.
Министър председателят на страната призовал демонстрантите да не влизат в сблъсъци с държавата. По.късно обаче правителството решило все пак да преговаря с протестиращите, за да не се стигне до кръвопролития.

Междувременно обаче на друг фронт продължавала да се води битка. Лидерът на религиозната партия TLP Кхадим Ризви водил активна кампания в социалните мрежи и призовавал към гражданско неподчинение и насилие. Обвинявал Запада в това, че призовава към неуважение на другите религии, за да се въртят пари.

Случаят на пакистанката Асия придобил още по-големи размери след убийството на губернатора Салмаан Тасир - един от основните симпатизанти на Асия. Политикът призовава активно за преразглеждане на тежките пакистански закони. Това му коства живота. Бил убит посред бял ден от собствения си охранител. Убиецът бил провъзгласен за герой.

В средата на седмицата стана ясно, че Асия Бибие е успяла да напусне страната. Никой не знае кога. Никой не знае как. Правителството отказва да даде каквито и да било подробности. Адвокатът на Асия разказва пред BBC, че пакистанката се намира в Канада, където двете й дъщери са получили политическо убежище. Историята завършила с щастлив край.

Превод и редакция: Trafficnews