Джейн Фонда беше арестувана пред Белия дом, а Грета Турнберг отново се скара на световните лидери, че не правят нищо за климата. 

81-годишната топзвезда участва в протест срещу безразличието на президента Тръмп към проблемите с климата и е била в групата от 16 души , задържани пред Капитолия, тъй като според униформените акцията им е била незаконна.  „Всеки петък ще бъда там, защото съм вдъхновена от изключителните действия на тези младежи“, е коментарът на Фонда, която през цялата си кариера е била арестувана неведнъж заради бунта си срещу официалната политика на САЩ.

„Повече не мога да остана встрани и да позволявам на длъжностни лица да игнорират проблемите на планетата, предоставяйки нови възможности на нефтената индустрия, чиято единствена цел е забогатяването. Вече не можем да допускаме това“, категорична е неостравящата активистка, която някога заклейми войната във Виетнам, а през 2007-а излезе пред Белия дом, за да се обяви срещу войната в Ирак. 

В същото време Грета Тунберг се включи в стачка за климата в Денвър, предаде Асошиейтед прес.

Младите хора трябва да са готови да продължат да стачкуват, за да призоват за действия за климатичните промени, каза шведската тийнейджърка, която се превърна в "лице" на движението. Тя добави, че е насърчена от големия брой хора, подкрепящи нейната кауза.

Онези, които подкрепят нашата кауза, дават "истинска надежда", заяви 16-годишната екоактивистка.

Грета Тунберг отново порица световните ръководители, че не правят достатъчно за климата и пренебрегват науката. "Как смеят те?", попита на няколко пъти тя, визирайки лидерите, към които директно се обърна със същия въпрос на срещата на върха на ООН за климата миналия месец в Ню Йорк.

Някои от присъстващите започнаха да скандират нейните думи.

Грета Тунберг говори по-малко от 10 минути към края на демонстрацията, в която участваха предимно млади активисти.

Шведската тийнейджърка пристигна в САЩ с яхта през декември, за да агитира в полза на своята кампания. Тя ще обикаля Америка няколко месеца, като накрая ще присъства на конференция на ООН за климата през декември в Чили.