Полицейски екипи за борба с контрабандата атакуваха нощен клуб в Истанбул заради организирана реклама на електронни цигари. Арестувани са трима души, а на 800 участници са наложени парични глоби. В Турция употребата и продажбата на електронни цигари е забранена, пушенето им в закрити публични помещения също е под забрана така, както и на стандартните тютюневи изделия.

В социалните мрежи обаче се появила групата Vape Party İstanbul със съобщението за предстоящо парти в ресторант на популярния булевард Истиклал, обещаващо запознаване с ползите и вредите от употребата на електронната цигара, с моделите, пулверизаторите, режимите, както и безплатно неограничено пушене във въпросната нощ. В партито се включили и топ-моделки.

Обявата е проследена от полицията и малко след началото на вечерта екипите нахлуват в клуба, проверяват документите на участниците, а тримата организатори са задържани и ще бъдат съдени за неспазване на закона и за причиняване на вреди на човешкото здраве. На 800 души, разпускали с електронни цигари, са наложени глоби по законов текст, касаещ предотвратяване на вредите от тютюневите изделия.

Здравното министерство и агенцията за лекарствените средства до момента не е издавала разрешение за вноса на електронни цигари от всички възможни марки. Въпреки това те могат да бъдат поръчани по интернет или да влязат в Турция по пътя на контрабандата, цената им варира от 150 до 450 турски лири.

Електронните цигари се считат за тютюнево изделие, което не помага за отказването на стандартните цигари, напротив, подпомага зависимостта от никотина. Миналата седмица турската полиция арестува две лекарки, защото си позволиха да пият бира на плажа.