Съобщава се, че новоизбраният президент Джо Байдън е наклонил избора си за държавен секретар към Антъни Блинкен.

Блинкен беше заместник-държавен секретар и заместник-съветник по националната сигурност при президента Обама. Понастоящем  е управляващ партньор в консултантска фирма, на която той е съосновател.

Официално съобщение за неговата номинация и други първоначални кандидатури за администрацията на Байдън се очаква във вторник.

Блинкен започва своята външнополитическа кариера в администрацията на Клинтън. От 2002 до 2008 г. той работи като директор на персонала на Демократическата партия в Комитета за външни отношения на Сената на САЩ. Завършил е Харвардския университет и Юридическото училище в Колумбия.

Според Асошиейтед прес, ако бъде потвърдена кандидатурата на Антъни Блинкен,  неговата първоначална работа ще бъде съсредоточена в голяма степен върху възстановяване отношенията на Вашингтон с чуждестранни правителства и съюзници, които станаха колебливи след 4-годишното управление на Доналд Тръмп. На новият държавен секретар ще бъде възложена и задачата да спасява закъсалия Държавен департамент.

Говори се, че Сюзън Райс, бивш съветник по националната сигурност при Обама, е част от краткия списък за най-висшата длъжност в Държавния департамент. Байдън обмислял и сенатора от Делауеър - демократът Крис Кунс.