Алек Болдуин се е прицелил с реквизитния пистолет право в камерата и улучил операторката Халина Хътчинс в гърдите, съобщава Ройтерс, базирайки се на данни от разследването. Хътчинс бе тежко ранена по време на репетиция за снимките на уестърна “Ръст” в ранчото “Бонанза крик” в Ню Мексико. Тя бе отведена с хеликоптер в болница, където почина от раните си. 42-годишната “изгряваща звезда” на Холивуд, която е родена в Украйна, оставя 9-годишен син сирак. Изстрелът рани в рамото и режисьора Джоел Соуза. Болдуин, който освен изпълнител на главната роля е и продуцент на уестърна, бил дълбоко разстроен и е отложил всичките си проекти, съобщава в. “Дейли мейл”.

След трагедията той в продължение на часове бил в истерия и напълно неутешим В събота 63-годишният актьор е бил забелязан да прегръща съпруга и сина на Хътчинс - Мат и Андрос, пред хотела им в Санта Фе. Според разследването той нямал никаква представа какво ще се случи, тъй като го уверили, че пистолетът не е зареден. Соуза разказал пред полицаите, че е надничал зад рамото на Халина, когато първо чул звук като изпляскване от камшик и след това усетил удар. После видял как тя се хваща за корема, започва да остъпва назад и накрая пада на земята.

В един момент Хътчинс казала, че не чувства краката си. Междувременно бащата на Халина - Анатолий Андросович, каза пред в. “Сън”, че не обвинява Болдуин. Той смята, че вината е на оръжейниците на продукцията, които дали в ръцете на Болдуин заредено оръжие. В събота източници на “Дейли бийст” са посочили, че Хана Гутиерес-Рийд, 24-годишната асистентка, отговорна за оръжията на снимачната площадка, е била “невнимателна” и преди това, когато на снимките на друг филм е дала пистолет на 11-годишна актриса.

“Беше леко небрежна с оръжията. На няколко пъти зареждаше патроните по опасен начин”, казал източник, работил с Гутиерес-Рийд по предстоящия филм на Николас Кейдж “Старият път”. Зареждала оръжията на земята, където имало камъчета и друг прахоляк и колегите ѝ се чудели дали не е попаднало нещо в цевта тогава.

През септември Рийд участвала в подкаст, където споделила, че се чувства неуверена и е смятала за малко да се откаже от работата си, защото “не е готова”. “Студен пистолет”, извикал Дейв Холс, помощник-режисьор на филма, преди да го предаде на Болдуин, като използвал фразата, за да сигнализира, че той е безопасен за стрелба и в него няма никакви боеприпаси.

Холс има 20 г. опит в киноиндустрията. Срещу него обаче през 2019 г. е имало оплакване за неспазване на протокола за оръжията и пиротехниката, а също и за непристойно сексуално поведение на работното място. Пред сайта ТМZ.com неизвестен източник, свързан с продукцията, заявил, че с пистолета, използван по време на снимките, преди това членове на екипа ходели в почивките си да стрелят по мишени с истински патрони, предава 24 часа. Полицията в Санта Фе не е потвърдила информацията.

“Лос Анджелис таймс” пък разкрива, че на снимачната площадка на нискобюджетната продукция е царял голям хаос. Само 6 часа преди трагедията няколко души от екипа заплашили, че напускат заради забавени хонорари и лоши условия на труд. По данни на изданието преди смъртта на Халина имало още 3 случая на непредвидени изстрели от реквизитно оръжие.