Родоският колос, Хеопсовата пирамида (Голямата пирамида в Гиза), Висящите градини на Семирамида, Зевс от Фидий в Олимпия, Фарът на остров Фарос, Мавзолеят в Хеликарнас и Храмът на Артемида. Всички те оживяха благодарение на 3D реконструкции, които показват как биха изглеждали архитектурните шедьоври днес.  

Родоският колос

Статуята се е извисявала на 32 метра над пристанището в Родос. Разположен в пристанището на Мандраки, погледът към статуята, посветена на гръцкия бог на слънцето Хелиос, е поздравявала посетителите, които се събират по суша и море. Мраморните блокове от двете страни на входа на пристанището са позволявали на корабите да плават между краката му, докато търговците са идвали от цял свят. Земетресение е довело до потъването на статуята, която оцелява по-малко от век след завършването му през 282 г. пр. Христа 

Хеопсовата пирамида ( Голямата пирамида в Гиза )

Единствената оцеляла реликва от древния свят се намира в Египет и все още е една от най-популярните туристически атракции в света. Всеки един от огромните блокове, тежащи до 2,5 тона е трябвало да бъдат докарани на място от роби, за да бъде завършено това, което е станало място за вечен покой на египетския фараон Хуфу. След това проектът е бил снабден с блестящ бял варовик. 

Висящите градини на Семирамида

Легендарните градини могат или не могат да съществуват? Според легендата, градините са били някъде във Вавилон - на около 50 мили южно от сегашния Багдад в Ирак. Смята се, че те са били с високи тераси с височина от 20 метра. Ако тези градини са съществували, то те са били разрушени още по време на Ахеменидската империя през 539 г. пр. Хр. 

Зевс от Фидий в Олимпия

Олимпия построи статуята на владетеля на боговете, за да засенчи съперниците на града - тези в Атина. 40 фута злато и слонова кост - статуята е била построена на върха на дървена рамка, върху трон. Тя е била унищожена през 426 г. в пожар в Константинопол. 

Фарът на о-в Фарос

Това е било сложна структура, предназначена да покаже доблестта на интелектуалния капитал на света. Освен това той е разкривал своите математически и геометрични основи. Фарът е изпаднал в разруха през Средновековието след поредица от земетресения. 

Мавзолеят в Хеликарнас

Гробницата е построена за Мавсол, владетел на Кария, древен район на Мала Азия. Сградата е била толкова впечатляваща, че името на късния крал се е превърнала в синоним за големите погребални паметници. Структурата е била смесица от гръцки, близкоизточни и египетски дизайнерски приумици, поставени в анатолийски и пентеличен мрамор. Когато гробницата е била изкопана са открити жертвени останки от волове, овце и птици. Построен през 350 г. пр. Хр. в днешна Турция и също е разрушен от серия земетресения през 13-ти век. 

Храмът на Артемида

Артемида е гръцката богиня на целомъдрие, ловът, дивите животни, горите и плодородието. Сградата е била построена и унищожена три пъти. Първият разрушил Херострат, я е изгорил, за да стане известен. След това готите разрушили града, бягайки от римляните. И накрая, остава само основата и една колона - а тя може да се види и до днес.