Германският канцлер Ангела Меркел призова в събота Европа да брани свободата и демокрацията, в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена.

"Ценностите, на които се основава Европа – свобода, демокрация, равенство, върховенство на правото и съблюдаване на човешките права, не са даденост“, заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война. „Те трябва да се изпълнят с живот и да се защитават отново и отново“, каза канцлерът, която е отраснала в Източна Европа.

Меркел заяви, че „Берлинската стена е история, която ни учи, че никоя стена, която разделя хората и ограничава свободата, не е достатъчно висока или дебела, че да не може да бъде съборена“.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който също участва в тържествата, благодари на държавите от Източна Европа, че са направили възможно обединението на континента да стане по мирен начин.

Щайнмайер също предупреди, че „либералната демокрация е предизвиквана и поставяна под въпрос“ и призова германците и европейските им съюзници да се борят заедно за „мирна и обединена Европа“.

Събарянето на стената на 9 ноември 1989 г. предизвиква поредица от мирни революции в страните от Източна Европа, които отхвърлиха комунистическия режим, установен след края на Втората световна война и доведоха година по-късно до обединението на Германия.

„С приятелите си си спомняме с голяма признателност събитията отпреди 30 години“, заяви Щайнмайер по време на церемония на мемориала на берлинската улица „Бернаур щрасе“, където е минавала стената. Възпоменанието за над 200-та души разстреляни от източногерманската полиция при опит да прескочат стената, се проведе в присъствието на канцлера Меркел и на президентите на Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

Отварянето на границата към Австрия през лятото на 1989 г. първо в Унгария, а след това и в Чехия, доведе до падането Берлинската стена и до края на Желязната завеса, която разделяше Източна и Западна Европа.

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Сърбия, написа в профила си във Фейсбук, че "комунизмът е оставил такава пропаст в Европа, че 30 години след историческото падане на Берлинската стена, източните държави и досега трудно догонваме западните". Той изрази убеденост, че "трябва да отстояваме демокрацията и правото на свободен избор. Длъжни сме да не допускаме тоталитарните режими да ни разделят!".

Отбелязването на годишнаната в Германия продължава, като довечера пред Бранденбургската врата ще се проведе голям концерт, на който ще присъстват поканените държавни глави от Централна Европа.

Източник: Свободна Европа