Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в Калифорния. Горски пожари и екстремни метеорологични условия принудиха властите да наредят евакуацията на близо 200 000 души.

Голям пожар бушува във винените райони на Северна Калифорния, разпалван допълнително от силните ветрове. Димът от друг пожар в района на Залива на Сан Франциско за кратко спря трафика по мост. В южната част на щата пожар в района Санта Клара, северно от Лос Анджелис, е разрушил 18 сгради, застрашил е домове и жизнено важна инфраструктура.

Няма данни за пострадали български граждани при горските пожари в щата Калифорния, САЩ. 200 000 души са евакуирани от домовете си, съобщиха от МВнР.

До момента в Генералното ни консулство в Лос Анджелис няма постъпили сигнали за пострадали български граждани. В района на Сан Франциско, Северна Калифорния, има голяма българска общност.

Препоръчваме на българските граждани, които се намират в районите, засегнати от пожарите, да изпълняват всички указания за задължителна или препоръчителна евакуация, както и да следят информацията за нивото на замърсяване на въздуха и да се предпазват от дима, като носят маски за носа и устата.

В Генералното консулство функционира денонощна спешна телефонна линия за сигнали за пострадали +1 310 437 3606. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обадят и на телефон на ГК Лос Анджелис : +1 310 478 6700.