Липсва време за упражнения в часовете по математика от 5 до 7 клас - около това мнение се обявиха учители и учени от Българската академия на науките по повод заявката на просветното министерство програмите да бъдат преразгледани и в последствие олекотени, тъй като много от учениците изостават с усвояването на материала.

Според доц. д-р Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика към БАН проблемът с трудното усвояване може да се реши чрез повече време за упражнения и чрез преместване на част от учебния материал в по-долни класове. По-специално словесните задачи. Развитието на мисълта трябва да стане по-рано, поясни той, цитиран от БНР.

Според учителката по математика от 119-о училище в София Анета Бадова олекотяването на учебната програма не трябва да бъде за сметка на отпадането на теми. Учебните програми по математика за 5,6 и 7 клас действат от три години. За преразглеждането им и евентуалната им промяна в МОН е сформиран екип от представители на БАН и Съюза на математиците в България.