Специалният пратеник на Световната здравна организация по въпросите, свързани с коронавируса Дейвид Набаро прогнозира, че ако правителствата не вземат достатъчни мерки, предстои трета вълна в Европа. По думите му, тя ще бъде в началото на следващата година. 

Набаро разкритикува реакцията на правителствата на Стария континент, определяйки я като недостатъчна. 

"През летните месеци те пропуснаха да изградят необходимата инфраструктура, след като овладяха първата вълна", каза Набаро в интервю за швейцарска медия. И допълни, че, ако това не се случи и след втората вълна, предстои трета. 

В интервюто си Набаро насочи вниманието към решението на Швейцария да разреши карането на ски с изискването да се носят маски в лифтовете, при положение, че други алпийски страни като Австрия затвориха ски курортите. Той заяви, че Швейцария може да достигне "доста голямо равнище на заболеваемост и смъртност". "Щом заболеваемостта намалее, а тя ще намалее, ще се радмаме на пълнаа си свобода. Но точно сега ли?", коментира той и попита дали наистина се налага отварянето на ски курортите.

Набаро похвали действията на някои азиатски страни като Южна Корея, където заболеваемостта сега е сравнително ниска. По думите му, това се дължи и на дисциплината на гражданите. Набаро добави, че Азия не е отхлабила преждевременно мерките.