Почивката е недостъпна за половината граждани на Черна гора, твърди проучване на Балкански барометър 2021. Изглежда, че само гражданите на Косово имат най-малък проблем да си позволят една седмица ваканция, защото само 11 процента от интервюираните са отговорили, че почивката е недостъпна за тях.

На въпроса дали домакинствата имат проблеми с осигуряването на почивка далеч от дома поне за седмица, 50% от интервюираните в Черна гора са дали утвърдителен отговор. Това е най-високият процент сред шестте държави от Западните Балкани, в които е проведено годишното проучване, поръчано от Съвета за регионално сътрудничество (СРС).

То обхваща 6000 граждани на региона. Една трета от гражданите на Босна и Херцеговина не могат да си позволят и седмица почивка - 33 процента, 37 процента от гражданите в Сърбия, 39 процента в Албания и 45 процента в Северна Македония също са казали, че нямат възможност за 7 дни почивка, сочи изследването. За разлика от всички други страни в региона, 17% от анкетираните от Сърбия заявяват, че не искат да отидат на почивка, сочи БТА.

Конкретно за Черна гора това е значително влошаване на ситуацията в сравнение с 2018 г., например, когато 38% от гражданите са отговорили, че не могат да си позволят седмица ваканция извън дома.

На въпрос дали домакинството е получило пари или някаква друга помощ от чужбина, само 15 % от анкетираните от Черна гора отговорят с "да".

Най-малко помощ от чужбина са получили в Сърбия (12 %), а най-висок е резултатът в Косово - 28 процента, според проучването.