Цената на суровия петрол сорт "Брент" се покачи до най-високото си ниво от 2008 г. насам, след като САЩ казаха, че бойкотът на руския внос на суров петрол се разглежда като допълнителна санкция след нахлуването на президента Путин в Украйна.

Международният бенчмарк за петрол надхвърли $139 за барел рано в понеделник - като неговият аналог в САЩ също се повиши рязко - преди да се установи отново до 10% нагоре през деня - около $130.

Ценовите увеличения бяха предшествани от коментарите на държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, че неговата страна и европейските съюзници обсъждат блокиране на петрола от Русия - третият по големина производител в света с обеми над 11 милиарда барела годишно.

Подобен ход би бил насочен към нарушаване на ключовия държавен доход - наред с широкообхватните санкции, които вече бяха обявени до момента. За сега обаче няма никакви признаци, че наложените мерки  са принудили Русия да промени курса.

Предполага се също, че развитието ще окаже допълнителен натиск върху европейските цени на природния газ/

Суровият петрол "Брент" е скочил с почти 70% през 2022 г. до момента. Това налага рязко увеличение в сфери като разходите за гориво, но и в по-широката икономика, тъй като това прераства в инфлацията през веригите за доставки.

Цените вече се покачваха преди действията на Русия поради ограничените доставки, тъй като икономиките се възстановяват от здравната криза.

Пазарните анализатори казват, че няма признаци за понижаване на цените, като някои дори казват, че въздействието на санкциите срещу Русия може да вдигне цената на суровия Brent към безпрецедентните 200 долара за барел. По думите им натискът е само в посока повишаване на разходите, тъй като износът на руски петрол представлява 30% от всички доставки на Европа.

„Цените вероятно ще се повишат в краткосрочен план, като преминаването към 150 долара за барел не е изключено", посочват експерти. 

„Подобен ход ще окаже допълнителен натиск върху глобалните икономики, като повиши инфлацията, оставяйки централните банки да обсъждат колко бързо трябва да бъдат приложени повишенията на лихвите“, заключават те.

Рекордната цена за Brent - поставена през юли 2008 г. - е 147,50 долара за барел.

Иранският фактор, поддържащ цените

Забавянето на потенциалното връщане на иранския суров петрол на световните пазари също подклажда страховете от ограничените доставки.

Това е така, защото преговорите за възобновяване на ядреното споразумение на Техеран от 2015 г. със световните сили беше посочено в искания от Русия - да не се нарушават руско-иранската търговия.