Инициативата на ЕС за европейски закон „Магнитски“ е добро начало, но в момента липсва агенция, която ефективно да прилага мерките. Банките обаче трябва да следят за трансакции към санкционирани по "Магнитски" лица. Това заяви в ефира на Bloomberg д-р Елина Кърпачева, председател на Европейски комплайънс център (European Compliance Center).

Според нея вторичните санкции и последици по закона „Магнитски“ могат да бъдат много сериозни в икономически и репутационен аспект и да доведат до спиране на възможностите за правене на бизнес в България и на международните пазари. 

„Санкционните режими действат не толкова заради правния си ефект, но и заради заплахата да бъдете изключени от финансовата система на ЕС и САЩ. Банките трябва да блокират сметките на санкционираните лица, да прегледат вътрешните системи за управление и контрол и много внимателно да следят трансакциите, за не пропуснат такива от и до блокираните лица“, обясни д-р Елина Кърпачева.

По думите ѝ големите скандали са не заради комплайънс процедурите, а защото висшият мениджмънт не се ангажира със спазването на санкциите.

Д-р Кърпачева напомни, че всяка банка има свобода да решава с кого да прави бизнес, и би трябвало да не бъдат блокирани сметките на трети лица, а по-скоро трансакциите към блокираните лица.

„Санкциите за банки, които обслужват блокирани лица, могат да бъдат много сериозни, особено ако САЩ открият, че трансакциите се извършват с благословията на висшия мениджмънт“, посочи Елина Кърпачева и даде за пример случаите с нарушаване на санкционни режими от италианската UniCredit, ING Bank и BNP Paribas в Европа.

Тя обаче оценява инициативата на ЕС за европейски закон „Магнитски“ като добър сигнал, че Евросъюзът ще защитава човешките права и ще се бори с корупцията.

„Струва ми се, че този режим няма да има зъбите, възможността ефективно да прилага законодателството. В момента няма агенция на ниво ЕС, която да се занимава с това, подобна на американската“, потвърди Кърпачева.

Запитана за предложението на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент в България да бъдат изпратени наблюдатели за усвояването на европейски средства, Кърпачева заяви, че това е сигнал, че „Европейската комисия е съгласна с американските власти (за санкциите към български лица – бел.ред.)“.

Д-р Кърпачева смята, че България в бъдеще може да има допълнително законодателство, но за момента могат да се прилагат само нормите от американския закон.

Според нея по смисъла на „Магнитски“ държавата не трябва да изплаща партийната субсидия на свързаната със санкционирания Васил Божков партия „Българско лято“. „Това ще е прецедент, при който държавен орган попада под ударите на санкциите“, коментира експертът.