Изправена пред перспективата да бъде подтисната от Конгреса, администрацията на Байдън изглежда се приближава към някакъв вид действия по отношение на вноса на руски петрол, след като дни наред се противопоставяше на идеята. Това очакване доведе до повишаване на бъдещите цени на суровия петрол в търговията в неделя вечер до нов 14-годишен връх над $130 за барел.

Емоционалният призив от украинския президент Владимир Зеленски за забрана на руския петрол пред повече от 300 членове на Конгреса по време на съботна среща в Zoom засили решимостта да бъде въведено ембарго. Демократ № 2 в Сената, сенатор Дик Дърбин бързо се обяви като съвносител на законопроект, представен миналата седмица от председателя на енергетиката Джо Манчин и сенатор Лиза Мърковски.

От Белия дом съобщиха, че Байдън също обмисля забрана за внос на петрол от Русия.

Байдън забранява вноса на руски петрол в САЩИзносът на енергийни суровини е стабилен източник на пари кеш за Русия въпреки строгите санкции,

Говорителят Нанси Пелоси също се обяви за забраната, публикувайки в Туитър видеоклип, в който казва на конгреса на Демократическата партия в Калифорния, че „трябва да спрем да купуваме и да разчитаме на руски петрол и да преминем към диверсификация на нашите енергийни източници“. Тя каза, че Камарата ще проучи законодателството с цел забрана на вноса на руски петрол като част от по-голям пакет за изолиране на Москва.

Белият дом, който рискува да не бъде в крак с демократите, „сега е в много активни дискусии с нашите европейски партньори за забрана на вноса на руски петрол в нашите страни“, каза държавният секретар Антони Блинкен по CNN.

Съветниците на Байдън обсъждат евентуално посещение в Саудитска Арабия тази пролет, за да помогнат за възстановяване на отношенията и да убедят Кралството да изпомпва повече петрол.

Снализаторите казват, че детайлите на прилагането ще диктуват дали администрацията може да изпълни обещанието си да осигури достатъчно доставки на петрол на световните пазари, за да предотврати по-нататъшен скок в цените на бензина в САЩ, който може да достигне средно $4,10/галон тази седмица, според GasBuddy.

Самата забрана на САЩ би засегнала малка част от световния енергиен пазар, тъй като рафинериите вече започнаха да се пренасочват към други източници на фона на нарастващото напрежение в Европа.

„За САЩ обявяването на ембарго върху руския петрол е лесна стъпка за предприемане“, каза за ME Антоан Халф, помощник старши изследовател в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет. 

Повечето от това, което Русия изпраща на САЩ, не е суров петрол, а по-скоро тежък петрол, който рафинериите използват за целите на смесване.

Рафинериите могат да намерят заместители на тежък петрол от места като Мексико, Еквадор и Колумбия, според Бен Кейхил, старши сътрудник в енергийната програма на Центъра за стратегически и международни изследвания. Белият дом може да има още едно асо в ръкава си, тъй като този уикенд се появиха съобщения, че американски служители са се срещнали с венецуелския президент Николас Мадуро в опит да "отключат" тежкия, утаен петрол в тази страна, който е блокиран от рафинериите на брега на Персийския залив от 2019 г. от санкции . Загубата на венецуелски петрол е това, което накара американските рафинерии да търсят алтернативни продукти от Русия по начало.

Цените на бензина се покачват още повече над 4 долара за галон, най-високата цена, пред която са се сблъсквали американските автомобилисти от юли 2008 г., тъй като призивите за забрана на вноса на руски петрол се увеличават.

Цените на помпата се покачваха много преди Русия да нахлуе в Украйна и се покачваха по-бързо от началото на войната. Средната стойност за галон бензин в САЩ се покачи с 45 цента на галон през последната седмица и надхвърли $4,06 в понеделник, според автоклуб AAA.

„Разглеждам възможността да ходя до работа“, каза Асия Джоузеф, която току-що беше платила 4,29 долара за галон на станция на BP в Бруклин, Ню Йорк. "Това е първият път, когато пълня резервоара си от около 10 дни."

Цената на петрола счупиха 4 долара за галон в неделя за първи път от близо 14 години и сега е нараснала с близо 50% спрямо година назад.

Цената е още по-висока в Европа, средно 1,75 евро за литър миналата седмица, според Европейската комисия, което се равнява на 7,21 долара за галон.

GasBuddy, който проследява цените до нивото на бензиностанцията, заяви в понеделник, че САЩ вероятно ще счупят рекордната си цена от 4,10 долара за галон, но това не отчита инфлацията. В днешни условия рекордната цена би била равна на около $5,24 след отчитане на инфлацията.

„Забравете маркировката от 4 долара за галон, нацията скоро ще постави нови рекорди за всички времена и бихме могли да се доближим до средна стойност за страната от 4,50 долара“, каза анализаторът на GasBuddy Патрик Де Хаан.

„Никога преди не сме били в тази ситуация, с това ниво на несигурност", допълва той.

Цените на енергията допринасят за най-лошата инфлация, която американците са виждали от 40 години, далеч изпреварвайки увеличението на заплатите. Потребителските цени скочиха със 7,5% през януари в сравнение с година по-рано, а анализаторите прогнозират увеличение от 7,9%.

Референтният американски суров петрол се повиши до 130 долара за барел. Международната цена скочи до 139 долара.

Съединените щати са най-големият производител на петрол в света - изпреварвайки Саудитска Арабия и Русия - но са и най-големият потребител на петрол и не могат да посрещнат това зашеметяващо търсене само с вътрешен суров петрол.

САЩ внесоха 245 милиона барела петрол от Русия миналата година - около 8% от целия внос на петрол от САЩ - спрямо 198 милиона барела през 2020 г. Това е по-малко количесто от това, което получават от Канада или Мексико, но повече от внесеното миналата година от Саудитска Арабия.