Белгийската прокуратура призна неуспешния опит за атентат на брюкселската Централна гара във вторник вечерта за тероризъм. Това стана часове, след като извършителят бе неутрализиран. Той е починал и е единствената жертва от инцидента. Предполага се, че е действал сам. Крещял е "Аллах акбар", имал е колан с експлозиви и раница, пише vesti.bg.

Във вторник вечерта военни неутрализираха неизвестен около 30-годишен мъж край билетните каси преди 21:00 часа, когато задействал слабо взривно устройство на гарата в Брюксел. Униформените стреляли по него с пистолет. Инцидентът бе определен като терористичен акт.

В продължение на три часа прокуратурата не разполагаше с информация за състоянието на мъжа. Няма други пострадали. По-рано не се знаеше и дали първите съобщения за експлозия не се отнасят до стрелба с огнестрелно оръжие в гаровия салон на брюкселската Централна гара.

След експлозията на гарата, която е една от основните в Брюксел, избухна паника. Мястото бе евакуирано, а железопътният трафик бе прекъснат, пише още АФП. Евакуиран бе и Гран плас. Властите в града, който приютява голяма част от институциите на ЕС, са в режим на засилено внимание след атентатите през март 2016 г., при които загинаха 32 души.

Отговорност за тях пое групировката "Ислямска държава". Атаките в Брюксел бяха дело на същата терористична клетка, извършила атентатите в Париж през ноември 2015 г., при които загинаха 130 души.  Същевременно това е и пореден опит за терористично нападение през 2017 година. Десетки загинаха след атентати в Лондон, Манчестър, Стокхолм и Санкт Петербург.