Училищата отвориха врати в голяма част от Италия на 14 септември, за първи път от 4 март, когато бяха затворени след избухването на пандемията от COVID-19.

Тази сутрин в клас се завърнаха около 5,6 милиона ученици (от общо 8,3 милиона) в 12 региона на Италия, плюс автономната провинция Тренто, съобщава италианската информационна агенция ANSA.

Някои училища посрещнаха учениците си с балони и банери, в други имаше аплодисменти за децата, когато преминаха през училищните порти за първи път от шест месеца.

Учениците ще видят съвсем различно училище от това, което са оставили през март, с нови бюра за еднократна употреба, еднопосочни системи и мерки за социално дистанциране съгласно строгите нови правила, които да ограничат разпространението на коронавирус.

Възобновяването на училищата в Италия е „приоритет“ за правителството на премиера Джузепе Конте, който призна във Facebook, че ще има „трудности, най вече в началото“, като благодари на учителите и семействата.

Италианският министър на образованието Лусия Ацолина заяви пред държавната телевизия RAI, че правителствената "стратегия за превенция ще функционира, ако всеки играе своята роля с отговорност".

Учебната година ще бъде открита официално по-късно днес от президента на Италия Серджо Матарела във Во ', град във Венето, който беше едно от първите горещи точки на коронавирус в Италия, съобщава ANSA.

В северната част на Алто Адидже училищата отвориха врати на 7 септември, в Сардиния на 22 септември, а в южния регион Пулия датата на възобновяване е 24 септември.