Външното ни министерство предупреди да не се пътува до Гърция

В Гърция силно земетресение удари остров Крит, а

Циклонът "Янос" е взел първа жертва. Починала е жена от село василе, област Лариса. Според световни медии, жената се е намирала в дома си, когато бурята връхлита района, а силните пориви на вятъра с над 70 км/ч са съборили дървета и за заклещилки жената в дома ѝ. 

Двама души са в неизвестност - жена е попаднала във водната стихия с колата си, а другият изчезнал е 64-годишен фермер.

Природната стихия връхлетя южната част на страната, предизвика огромни вълни, събори дървета, наводни къщи и прекъсна електрозахранването.

Българското външно министерство предупреди да не пътуваме към Гърция. 

"Информираме Ви, че съгласно официалното съобщение на Атинската национална обсерватория, се очаква усилване на циклона ЯНОС и достигане на размерите на Средиземноморски ураган в следните райони на Република Гърция - Централно и Южно Йонийско море, област Атина и Цикладските острови. По данни от метеорологичната служба, ветровете са достигнали скорост от 65 км/ч като се очаква да се засилят, а вълнението в засегнатите морски територии на страната ще достигне 10 метра. Властите предупреждават за възможни наводнения в областите по пътя на циклона", се казва в съобщението на властите. 

Препоръчва се, гражданите да избягват пътуване в посочените райони. В случай, че вече планирано пътуване не може да бъде отложено, призоваваме българските граждани да следят постоянно съобщенията на местните власти за евентуално усложняване обстановката, да информират свои близки относно местоположението си и планове за местата и периода, в който възнамеряват да ги посетят. Предварително да се запознаят с местоположението на най-близките управления на полицията, пожарната и спешната помощ в района, в който се намират, както и техните телефони.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Загиналата е жена от село Василе, област Лариса , заклещена в дома си. Издирват се други двамата души. Има информация, че жена е попаднала във водната стихия с колата си, другият изчезнал е 64-годишен фермер.

Ураганът „Янос” удари Гърция (ВИДЕО)

Загиналата е жена от село Василе, област Лариса , заклещена в дома си. Издирват се други двамата души. Има информация, че жена е попаднала във водната стихия с колата си, другият изчезнал е 64-годишен фермер.

Мощен циклон приближава Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Някои гръцки медии пишат, че „ се е изсипал гнева на боговете”. 8 области са в извънредно положение – в Западна Гърция, Йонийските острови. Днес циклонът ще нахлуе в района на Атика и Евия. Има предупреждение както от гръцките власти, така и от българското посолство, да не се излиза, освен по спешност.  Предупредиха и да се затворят добре прозорците и вратите.