Белгийският съд постанови на първа инстанция, че компанията „АстраЗенека“ трябва спешно да достави 50 млн. ваксини в ЕС до 21 септември, като 15 млн. от тях трябва да са налични до 26 юли, 20 млн. - до 23 август и 15 млн. - до 27 септември.

Европейската комисия заведе дело срещу дружеството заради неизпълнение на доставките на ваксини, заложени в договора.

Ако не изпълни решението на съда, „АстраЗенека“ ще трябва да заплати глоба по 10 евро на недоставена доза.

Агенция Франс прес уточнява, че комисията е настоявала за по-големи доставки от 50-те милиона дози в съдебното решение.

Съдът реши също така, че дружеството трябва да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на графика, в т.ч. и от заводите в Обединеното кралство, което изрично е посочено в договора.

От фармацевтичната компания пък обявиха, че реално Европейският съюз е загубил съдебно дело срещу фирмата във връзка с увеличение на броя на доставки на COVID-19 ваксини до края на юни, предаде "Ройтерс".

AstraZeneca се ангажира с договор да направи всичко възможно, за да достави на 27-членната Общност 300 млн. дози до края на юни, но производствени проблеми накараха фармацевтичната компания да ревизира целта си до 100 млн. ваксини.

Орязването на доставките забави ваксинацията на ЕС през първото тримесечие на годината, когато първоначално блокът заложи на AstraZeneca да достави най-голям брой дози. Това доведе до ожесточен спор и до съдебни действия от страна на ЕС за получаване на най-малко 120 млн. дози до края на юни.

Но съдията е постановил, че компанията трябва да достави само 80,2 млн. дози с краен срок 27 септември, уточниха от AstraZeneca.