Обединеното кралство очаква брутният вътрешен продукт на страната да спадне с между 20% и 25% през второто тримесечие на фона на коронавирусната криза, заяви във вторник в свой доклад Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR).

Междувременно институтът очаква отскок на  британската икономика с между 8% до 10% през третото тримесечие на 2020 г.

През второто тримесечие на 2020 г. растежът в сектора на услугите ще намалее с над 20%, докато през същия период се очаква производственият сектор да се понижи с 22%, а строителството да намалее с 40% за три месеца до юни, информира БНР.

"Разхлабването на въведените заради Covid-19 ограничения даде тласък за рестартиране на икономиката на Обединеното кралство. Въпреки това, представените последни правителствени мерки, са лошо изменени във времето и могат да предизвикат рязко покачване на безработицата и вероятно да доведат до трайни дългосрочни щети за икономиката ", отбеляза д-р Кемар Уайт, старши икономист в NIESR.

Последният прогнозен доклад на NIESR е факт, след като по-рано днес британската официална статистика ONS отчете спад на БВП на Великобритания през трите месеца до май с 19,1%.