Полицейският час в Италия, който в момента е в сила, ще важи и за Коледа и Нова година. Остава забраната за движение по улиците между 22 часа и 6 часа сутринта, с изключение на спешни случаи.

Предвижда се магазините да затварят в 21 часа, a търговските центрове да бъдат отворени и през уикенда. Ресторанти и барове ще затварят в 18 часа, както е и сега. След това може да се купува само храна за вкъщи.

Ще бъде сменено и разписанието на религиозните служби в черквите, за да може да свършат преди 22 часа. Италианската епископска конференция вече разпореди всяка епархия да организира службите така, че да се спази протоколът, и вярващите да се приберат вкъщи преди 22 часа. 

Италианците няма да могат да пътуват между различните области в периода от 21 декември до 5 януари. Ако някой иска да се мести на вилата или в извънградската си къща за празниците, ще трябва да го направи преди това.

Така предвижда новият правителствен указ, който ще бъде публикуван на 3 декември. Изключение ще се направи само за пътуващите за празниците до самотните си възрастни родители италианци, в случай че живеят в различни области.

Ще бъдат затворени през целия коледен период ски пистите и съоръженията, хотелите и хижите в планините. За да разколебаят онези италианци, които искат да карат ски в чужбина, ще бъде предвидена карантина след 20 декември за връщащите се от страни като Швейцария и Словения.