Испанската полиция вече направи първите разкрития при разследването на шестте плика с пиротехнически материал, които пристигнаха през последните дни. Според тях те са изпратени от Валядолид.

Изразените по-рано подозрения, че човекът, които е изпратил най-малко четири от писматаq е един и същ, вече се потвърждават. Става въпрос за мъж, който е пуснал пратките по пощата от Валядолид. Това стана известно от доклада на Националната полиция до състава на съда, поел делото. Той е достигнал до някои медии, според които в него изрично се казва, че лицето все още не е идентифицирано. Под натиска на журналистите за повече информация министърът на отбраната Маргарита Роблес заяви:

„По тази тема трябва да сме всички много внимателни, много дискретни, полицията работи също много дискретно. Мисля, че е добре да не спекулираме и да оставим полицията да си свърши работата.“

Шестте писма с експлозиви бяха изпратени между 24 ноември и 2 декември до премиера Педро Санчес, министъра на отбраната Маргарита Роблес, посолствата на Украйна и Съединените щати, до военновъздушната база в Торехон де Ардос и до оръжейната фирма Instalaza. По-късно в украинското посолство пристигна още едно-с животински очи в него, но такива бяха изпратени до няколко дипломатически мисии на Украйна в Европа.