"Все още съм жив", каза шеговито папа Франциск, запитан как е от френския президент Еманюел Макрон, когато днес прие на частна аудиенция във Ватикана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Видеозапис, разпространен от Ватикана, показа двамата преди и след едночасовата среща в папската библиотека.

На кадрите те изглеждаха приятелски настроени и се смееха. "Все още съм жив", отговори Франциск на италиански, след като Макрон седна и попита как е положението. Малко по-късно папата заяви "отлично", но не беше ясно дали имаше предвид същия въпрос. 84-годишният Франциск беше приет в болница за 11 дни през юли и претърпя операция за отстраняване на част от дебелото черво заради стесняване. Това беше първата му хоспитализация, откакто беше избран за папа през 2013 г. Макрон, който е на посещение в Рим, беше приет във Ватикана от Франциск за втори път през мандата си - жест към католиците пет месеца преди президентските избори във Франция, отбелязва Франс прес. Ватикана не разкри какво са обсъждали двамата насаме, но каза, че после Макрон е разговарял с висши ватикански дипломати по различни теми, включително климатичните промени, Ливан, Близкия изток, Африка и предстоящото френско председателство на Европейския съюз.

Малко преди аудиенцията президентът заяви пред репортери, че иска да говори с папата, освен всичко друго, за справедливото разпределение на ваксините срещу КОВИД-19, ливанската криза и миграцията. 

Макрон подари на папата рядък екземпляр от биография от 1585 г. на свети Игнаций Лойола, основателя на Йезуитския орден, към който принадлежи Франциск.