Град Ливърпул бе изключен от списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщиха световните агенции. Причината са дейностите по крайбрежието.

Решението беше взето с тайно гласуване на членовете на комитета за световно наследство, които заседават виртуално в Китай.

От световната организация бяха предупредили, че строителните дейности, сред които е и изграждането на нов стадион на футболен клуб "Евертън", водят до "необратима загуба".

Кметицата на Ливърпул Джоан Андерсън определи решението на комитета като "неразбираемо".

„Нашият обект за световно наследство никога не е бил в по-добро състояние, тъй като се е възползвал от стотици милиони лири инвестиции в десетки изброени сгради и публичното пространство“, каза Джоан Андерсън.

Тя заяви още, че ще се допита до правителството дали може да обжалва решението. 
 
Английското правителство също взе отношения по случая и оттам заявиха, че са изключително разочаровани от решението и Ливърпул заслужава да бъде част от световното наследство на ЮНЕСКО. 

Ливърпул става едва третият обект, който губи статута си на световно наследство от създаването на списъка през 1978 г., Преди това арабското светилище Орикс в Оман през 2007 г. и долината на Дрезден Елба в Германия през 2009 г. отпаднаха от списъка.

Председателят на комисията на Юнеско Тиан Сюеджун заяви, че от общо 20 гласа, 13 са били за изключването на Ливърпул, пет са били против, а две от бюлетините са били невалидни.