От събота хърватските граждани вече пътуват до САЩ без визи, докато България рязко се отдалечава от свободното пътуване до Америка. Хърватия бе включена в програмата “Виза уейвър”, която представлява всеобхватно партньорство в сферата на сигурността между САЩ и страни участнички.

Програмата предоставя възможността на гражданите на дадена страна да пътуват за бизнес и туристически цели в САЩ за срок до 90 дни без необходимост от виза. Така, след като и Хърватия, а преди нея и Полша изпълниха критериите за безвизово влизане в САЩ, извън останаха само три страни от ЕС - България, Румъния и Кипър.

За да бъде включена дадена държава във “Виза уейвър”, тя трябва да изпълни критерии, свързани с борбата с тероризма, върховенството на закона, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, а процентът на отказани визи трябва да бъде под 3%.

Хърватия изпълни последното условие, след като за 2020 г. процентът на отхвърлените визи за нейни граждани е бил - 2,69%. За хърватите намаляването на отказите е значително през последните 2 години, защото за 2019 г. то бе 4,02%, а година по-рано - 5,92%.

“Членството на Хърватия в така наречената програма за премахване на визи е важна стъпка в понататъшното укрепване на икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността между двете страни”, заявиха от американското посолство в Загреб.

На този фон България сериозно е влошила критериите си и едва ли скоро може да се надява да стигне Хърватия и Полша Данни на Държавния департамент показват, че за 2020 г. делът на отхвърлените молби за визи за българи от категория В - кратки пътувания за туризъм или бизнес, се е увеличил вместо да намалява и в момента е 12,52%. Това е увеличение с близо 3%, след като през 2019 г. процентът е бил 9,75.

До миналата година нещата изглеждаха добре, тъй като през 2018 г. отказаните визи за страната ни са били 11,32%, а през 2017 г. - 14,97%. Преди години бившият външен министър Екатерина Захариева пък предложи с хитрост да се намали процентът. Тя отправи призив българските граждани с добро визово досие да кандидатстват за американска виза, като така щял да падне дeлът на отказите от страна на щатското посолство, а с него и последната бариера пред свободното пътуване до САЩ.

Голямо увеличение на отказите има и при Кипър - от 2,78% за 2019 г. до 6,21% за 2020 г. Румъния също се отдалечава от безвизовия режим - отхвърлените визи през 2019 г. са били 9,11%, а през 2020 г. - 10,14%. По-рано тази година официални документи показаха, че САЩ имат изискване към българските власти, преди България да стане част от програмата за премахване на визите.

Според информацията Държавният департамент е изискал страната ни да преустанови практиката да дава гражданство и паспорти срещу пари. Американската страна настоявала българските паспорти да се издават само на добросъвестни граждани, които не представляват заплаха за вътрешната сигурност на САЩ, твърди EURACTIV. Точно преди 2 седмици пък Европейският парламент за пореден път призова САЩ да премахнат визовия режим за България, Кипър и Румъния.