Френски турист трябваше да заплати глоба от 1000 евро, след като се опита да вземе в багажа си повече от два килограма местен пясък от остров Сардиния.

Неназованият мъж беше задържан на летище Каляри Елмас на 1 септември, след като у него бяха открити бутилки пълни с пясъка, съобщава CNN.

Белите пясъци на италианския остров са защитени от закона, а туристите са изправени пред глоби и дори затвор за премахването му от местните плажове.

През 2017 г. в Сардиния беше въведен местен закон, според който е забранено изнасянето на пясък от плажовете там. Санкциите за нарушаване на този закон варират от 500 до 3000 евро, в зависимост от количеството пясък или къде е откраднат.

Законът е въведен, тъй като инцидентите стават по-чести и по-проблематични. Миналата година полицията намери уебсайт, който продава плажен пясък за спомен.

Обществото също беше призовано да уведоми властите, ако види туристи, които се мият или перат в морето.

Миналата година полицията иззе 40 кг пясък от френска двойка, която посети острова. Британски турист също беше глобен с повече от 1000 евро през 2018 г., когато властите откриха пясък от плаж близо до северния град Олбия.