Deutsche Welle пита дали финландците са по-добри в справянето с новата пандемия на коронавирус, защото са несоциални или защото имат силна социална държава, отбелязвайки, че страната има най-ниския процент на инфекция с COVID-19 в Европа.

Финландия, страна с по-малко от 6 милиона души, е една от най-добрите страни за справяне с пандемията. Според данни от университета "Джон Хопкинс" от 22 ноември, нивото на заразяване не е толкова ниско в никоя друга европейска държава.

От началото на годината във Финландия са регистрирани 21 216 заразени и 375 смъртни случая. Тъй като броят на заразените започна да нараства, правителството реагира бързо и страната се оказа в двумесечно блокиране. Пътуванията до близките региони бяха забранени. Училищата и другите заведения бяха затворени, последвани от ресторанти.

"Финландия спря обществения живот много бързо, две седмици по-рано от съседните Норвегия и Дания, да не говорим за Швеция", каза Мика Салминен, директор на финландската здравна служба THL.

Здравните служби получиха подкрепа с приложение за смартфон, което има всеки втори финландец. Финландия има голямо доверие в правителството. Дори заключването премина без опозиция. Според анкета, проведена от Европейския парламент, 73 процента от хората са заявили, че се справят добре с ограниченията.

Хората работят от вкъщи, децата учат онлайн, страната е доста дигитална. Според анкетата 23 процента от финландците заявяват, че по време на пролетното заключване животът им се е подобрил.

„Не сме особено общителни и искаме да бъдем сами“, каза социалният психолог Нели Ханконен от университета в Хелзинки.

„Може би зоната за личен комфорт на финландците е малко по-голяма, отколкото в други европейски страни“, каза Салминен. "Стоим на метър от другите хора, иначе не се чувстваме добре", каза той.