Известният ледник Монблан в Италия, разположен на едноименния връх, с височина 4810 метра, заплашва да се откъсне от огромния масив.

Жителите на село Курмайор в италианската долина Аоста са евакуирани след нови предупреждения, че огромна част от ледника е застрашена от срутване. Учените казват, че движението на ледниковата маса се дължи на "ненормални температурни стойности".

В този регион на страната температурата е близо 40 градуса по Целзий.

Мерките бяха въведени сутринта, след като експерти от научната организация Fondazione Montagne Sicura (Фондация за безопасни планини) заявиха, че 500 хиляди кубически метра лед са застрашени от изчезването на част от ледника, наречен Planpincier, в парка Grande Jorasse. Този обем е около 15 пъти по-малък от количеството лед, оставил ледника Колка на 20 септември 2002 г. в дефилето на Кармадон в Северна Осетия. Тогава в резултат на трагедията 125 души загинаха и изчезнаха, включително екипа на филма „Пратеник“, ръководен от режисьора Сергей Бодров.

Към четвъртък, около 65 души, включително 50 туристи, са избягали от домовете си във Вал Ферет, село, разположено под ледника. Пътищата са затворени за движение и пешеходци, съобщава Guardian.

"Ще намерим алтернативни решения за жителите", каза кметът на Курмайор Стефано Мисерочки пред италианската информационна агенция Ansa, като добави, че туристите ще трябва да търсят други възможности за отдих.

Учените внимателно наблюдават ледника от 2013 г., за да определят скоростта на топене на леда. През септември миналата година местните жители също бяха евакуирани от домовете си, след като предупредиха за евентуален срив на 250 хиляди кубически метра лед. През август 2018 г. силна буря предизвика поток от отломки и лед, покривайки кола, превозваща възрастна двойка. Те загинаха, когато колата им беше взривена от пътя, който в момента е затворен за движение. В случай на срив на ледника, казват специалистите, на огромната маса лед ще са необходими по-малко от две минути, за да покрие общинския път в долината на Аоста. Между другото, под Монблан има автомобилен тунел, дълъг 11,6 километра, който свързва Франция и Италия.

Снимка: EPA/Reuters